Štvrtok, 24. Október 2024

Dnes má meniny Kvetoslava
Zajtra má meniny Aurel

Oznam

Ospravedlňujeme sa používateľom prehliadačov Internet Explorer za možné problémy s plným zobrazovaním niektorých modulov. Pracuje sa na odstránení chýb. Použite, prosíme, iný prehliadač- Mozilla Firefox, Opera alebo Google Chrome. Ďakujeme za pochopenie.

Home Vzdelávanie
Vzdelávanie
Webinár o kurikulárnej reforma a školskom vyučovaní NBV
Napísal KPKC n.o.   

Od septembra 2024 začne učiť podľa nového kurikula základného vzdelávania ďalších viac ako 400 základných škôl. Zmena učebných osnov sa v tom prípade dotkne aj predmetu náboženská výchova/katolícke náboženstvo. Hlavným cieľom zmien v základnom vzdelávaní je zlepšenie gramotností a zručností žiakov a žiačok potrebných pre 21. storočie.

V nadväznosti na zmeny učebných osnov organizuje Katolícke pedagogické a katechetické centrum, n.o. vo štvrtok 5.9.2024 webinár o kurikulárnej reforme a školskom vyučovaní náboženstva. Účasť odporúčame učiteľom náboženstva, ktorí učia na školách, vstupujúcich do postupného zavádzania nového ŠVP už od tohto septembra. Webinár bude prebiehať od 16.00 do cca 17.30 hod.

Viac informácii a pripojenie nájdete TU

 
Identita muža a ženy

Na školách medzi mladými často „pretriasaná“ téma. Niekedy sa zdá byť jednoduchá, ale v horizontálnom a vertikálnom aspekte to také jednoduché nie je. O čo vlastne ide? Čo všetko ovplyvňuje túto identitu? Ako o tom rozprávať s mladými? Máme sa o čo oprieť? Veru máme.

V dňoch 28. a 29. septembra 2023 sa v aule Kňazského seminára sv. Gorazda v Nitre stretli s katechétmi nitrianskej diecézy odborníčky na danú problematiku a to pedagogička PaedDr. Renáta Ocilková, psychologička Doc. Eva Naništová, CSc., dištančná poradkyňa Ing. Mgr. Eliška Madžová a lekárka Prof. MUDr. Marianna Mrázová, PhD. V dvoch termínoch viedli odborný seminár z rôznych uhlov pohľadu na tému identity muža a ženy, a to z hľadiska psychosociálneho vývinu detí a mládeže, vplyvu biologických a psychosociálnych aspektov homosexuality. Načreli aj do témy o sexuálnej výchove na školách, či ide o právo alebo experiment. A v neposlednom rade to najdôležitejšie - ako tieto témy komunikovať s deťmi a mladými.

Vďaka týmto našim odborníčkam a ich pripraveným materiálom sme viac odhodlaní nebáť sa vstúpiť do tejto náročnej komunikácie.

Ďakujeme za múdre, odborné a láskavé slová, ktoré nás povzbudili a dodali odvahy.

FOTOGALÉRIA

 
Ponuka vzdelávania

Milí katechéti,

Katolícke pedagogické a katechetické centrum v Levoči ponúka možnosť inovačného a funkčného vzdelávania. Bližšie informácie nájdete na ich webovom sídle kpkc.sk

 
Metodický deň

Dňa 21.04.2022 sa po dlhšom čase stretli katechéti Nitrianskej diecézy v Kňazskom seminári sv. Gorazda v Nitre na Metodickom dni. Keďže stretnutie bolo určené všetkým, ktorí vyučujú náboženstvo alebo náboženskú výchovu, prišli aj niektorí kňazi a diakoni, spolu 150 účastníkov. Svojou prítomnosťou nás poctil aj otec biskup Peter Beňo, ktorý sa v úvode všetkým radostne prihovoril o Veľkonočnej nádeji.

Téma stretnutia bola: Náboženské kompetencie v novom kurikule Náboženskej výchovy.

Najskôr rehoľná sestra Mgr. Martina Baginová, autorka kurikula pre základné školy, predstavila ako po novom rozvíjať náboženské kompetencie žiakov. Potom PaedDr. Klára Soľanová, PhD., metodička KPKC v Levoči, hovorila o schopnosti náboženskej percepcie cez vnímanie obrazov života a života v obrazoch. Zároveň predstavila aj metodiku práce s obrazmi.

Účastníci nezostali len pri teórii, ale boli vtiahnutí do práce v skupinkách, kde si mohli prakticky vyskúšať, ako sa s uvedenými obrazmi pracuje. Táto časť Metodického dňa bola radostní a kreatívna, čo sa ukázalo aj na odozve a tvárach spokojných účastníkov.

FOTOGALÉRIA

 
Metodický deň
Milí kňazi a katechéti vyučujúci náboženskú výchovu, pozývame Vás na metodický deň, ktorý sa uskutoční 21. apríla 2022 v Kňazskom seminári v Nitre od 9.00 hod..
Prosíme Vás o prihlásenie do 18.4.2022.
Na stretnutí bude možnosť zakúpiť si aj metodický materiál z KPKC.
Tešíme sa na Vás!
 
« ZačiatokDozadu12345DopreduKoniec »

Stránka 1 z 5

Vyberáme z fotogalérie

Najbližšie podujatia

No events

Kde nás nájdete

Diecézny katechetický úrad

Pribinovo námestie 7

949 01 Nitra

Stránkové dni:

pondelok 15:30 - 17:00

streda 15:30 - 17:00




Prevádzkované na Joomla!. Designed by: free joomla templates ntc dedicated hosting Valid XHTML and CSS.