Utorok, 19. Marec 2024

Dnes má meniny Jozef
Zajtra má meniny Víťazoslav

Oznam

Ospravedlňujeme sa používateľom prehliadačov Internet Explorer za možné problémy s plným zobrazovaním niektorých modulov. Pracuje sa na odstránení chýb. Použite, prosíme, iný prehliadač- Mozilla Firefox, Opera alebo Google Chrome. Ďakujeme za pochopenie.

Home Vzdelávanie
Vzdelávanie
Identita muža a ženy

Na školách medzi mladými často „pretriasaná“ téma. Niekedy sa zdá byť jednoduchá, ale v horizontálnom a vertikálnom aspekte to také jednoduché nie je. O čo vlastne ide? Čo všetko ovplyvňuje túto identitu? Ako o tom rozprávať s mladými? Máme sa o čo oprieť? Veru máme.

V dňoch 28. a 29. septembra 2023 sa v aule Kňazského seminára sv. Gorazda v Nitre stretli s katechétmi nitrianskej diecézy odborníčky na danú problematiku a to pedagogička PaedDr. Renáta Ocilková, psychologička Doc. Eva Naništová, CSc., dištančná poradkyňa Ing. Mgr. Eliška Madžová a lekárka Prof. MUDr. Marianna Mrázová, PhD. V dvoch termínoch viedli odborný seminár z rôznych uhlov pohľadu na tému identity muža a ženy, a to z hľadiska psychosociálneho vývinu detí a mládeže, vplyvu biologických a psychosociálnych aspektov homosexuality. Načreli aj do témy o sexuálnej výchove na školách, či ide o právo alebo experiment. A v neposlednom rade to najdôležitejšie - ako tieto témy komunikovať s deťmi a mladými.

Vďaka týmto našim odborníčkam a ich pripraveným materiálom sme viac odhodlaní nebáť sa vstúpiť do tejto náročnej komunikácie.

Ďakujeme za múdre, odborné a láskavé slová, ktoré nás povzbudili a dodali odvahy.

FOTOGALÉRIA

 
Ponuka vzdelávania

Milí katechéti,

Katolícke pedagogické a katechetické centrum v Levoči ponúka možnosť inovačného a funkčného vzdelávania. Bližšie informácie nájdete na ich webovom sídle kpkc.sk

 
Metodický deň

Dňa 21.04.2022 sa po dlhšom čase stretli katechéti Nitrianskej diecézy v Kňazskom seminári sv. Gorazda v Nitre na Metodickom dni. Keďže stretnutie bolo určené všetkým, ktorí vyučujú náboženstvo alebo náboženskú výchovu, prišli aj niektorí kňazi a diakoni, spolu 150 účastníkov. Svojou prítomnosťou nás poctil aj otec biskup Peter Beňo, ktorý sa v úvode všetkým radostne prihovoril o Veľkonočnej nádeji.

Téma stretnutia bola: Náboženské kompetencie v novom kurikule Náboženskej výchovy.

Najskôr rehoľná sestra Mgr. Martina Baginová, autorka kurikula pre základné školy, predstavila ako po novom rozvíjať náboženské kompetencie žiakov. Potom PaedDr. Klára Soľanová, PhD., metodička KPKC v Levoči, hovorila o schopnosti náboženskej percepcie cez vnímanie obrazov života a života v obrazoch. Zároveň predstavila aj metodiku práce s obrazmi.

Účastníci nezostali len pri teórii, ale boli vtiahnutí do práce v skupinkách, kde si mohli prakticky vyskúšať, ako sa s uvedenými obrazmi pracuje. Táto časť Metodického dňa bola radostní a kreatívna, čo sa ukázalo aj na odozve a tvárach spokojných účastníkov.

FOTOGALÉRIA

 
Metodický deň
Milí kňazi a katechéti vyučujúci náboženskú výchovu, pozývame Vás na metodický deň, ktorý sa uskutoční 21. apríla 2022 v Kňazskom seminári v Nitre od 9.00 hod..
Prosíme Vás o prihlásenie do 18.4.2022.
Na stretnutí bude možnosť zakúpiť si aj metodický materiál z KPKC.
Tešíme sa na Vás!
 
Metodický deň - OZNAM

Metodický deň plánovaný na november tohto roka sa z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie presúva predbežne na marec. Bližšie informácie poskytneme neskôr.

 
« ZačiatokDozadu12345DopreduKoniec »

Stránka 1 z 5

Vyberáme z fotogalérie

Kde nás nájdete

Diecézny katechetický úrad

Pribinovo námestie 7

949 01 Nitra

Stránkové dni:

pondelok 15:30 - 17:00

streda 15:30 - 17:00




Prevádzkované na Joomla!. Designed by: free joomla templates ntc dedicated hosting Valid XHTML and CSS.